Andelslandbruk

På Dale Store gård driver vi et andelslandbruk med dyrking av grønnsaker og urter. Dette er en måte å dyrke og omsette grønnsaker på, hvor du som forbruker er medlem i gården. Medlemmene og gården dyrker sammen og alle får en del av grøden, mot en medlemskontingent og noe innsats.

Som medlem får du  også være med i et fellesskap som arbeider sammen om jorda, sår og dyrker, og nyter opplevelsene og god mat. Mange er med for fellesskapet, mange for at barna skal få se hvor maten kommer fra, og de fleste elsker å komme ut på gården i den klare vårsolen og bli møtt av glade mennesker og nysgjerrige geiter, griser, hester, fugler og katter. Etter hvert som sommeren kommer, kommer også grønnsakene. De er rett fra jorda og det er da de smaker aller best, proppfulle av næringsstoffer! Vi dyrker selvfølgelig sorter du kjenner og liker, men det er også en opplevelsesreise blant skjulte skatter å være med. For vi dyrker også snåle grønnsaker, som epleagurk, musselsquash, polkabeter, svartkål og mye annet du kanskje ikke har smakt på. Vet du om sorter vi burde prøve, tips oss da vel!

Å være med i et andelslandbruk er som å være bonde, uten å være det. 

Du trenger ingen forkunnskaper, andelslag er ikke som en parsellhage, men en måte å dyrke sammen med mange andre. Planleggingen og opptak av nye medlemmer begynner allerede rundt årsskiftet og det er begrenset med plasser, så det gjelder å være tidlig ute.

Er du interessert, send oss epost på post@dalestoregard.no med “andelslandbruk” i emnefeltet, og ditt navn og om du vil stå på venteliste, eller bare ha mer informasjon.

Mange lurer på hvordan det er å være medlem i et andelslandbruk og om vi kan fortelle litt om andelslandbruket. Det gjør vi gjerne, for vi er lidenskapelig opptatt av gode grønnsaker og råvarer.

Dale Store gårds andelslandbruk ledes av gården. Gården begynner planleggingen av det nye året før det gamle er over, men midtvinters er det ikke så medlemmene trenger å gjøre annet enn å melde seg på og gi innspill til hva vi skal dyrke i sesongen som kommer. På nyåret begynner gården førspiring av småplanter på låven, og det er vår tyvstart på våren. Medlemmer som vil kan være med på førspiringen.

Når våren kommer stiller gården jord og maskiner, og gjør det større jordarbeidet. Medlemmene inkluderes i planleggingen og inviteres til dugnad og i oppfølgningen av veksten. Det meste av aktivitetene for medlemmene skjer mellom april og september, men så sent som i desember har vi ennå ferske grønnsaker.

Medlemskap gir gode opplevelser i fellesskap og mye god mat, sprengfull av sol og næring. Som medlem får du være med og oppleve hele kretsløpset, fra planlegging, spiring, vekst og innhøsting. Hos oss vet du hvordan grønnsakene er dyrket, helt uten det du ikke vil ha i maten. Alt vi gjør er uten kjemiske sprøytemidler og uten kunstgjødsel.

Vil du bli medlem, eller er du bare nysgjerrig, ta kontakt.

 

Året i et andelslandbruk

Vinter

På gården begynner planleggingen av det nye året i det mørkeste av desember.

Etter nyttår begynner førspiringen og medlemmene melde seg på og betaler kontingent for året. Etter det trenger du ikke å gjøre noe annet enn å glede deg til våren.

Våren

Når jorda tåler at vi beveger oss ut med maskiner er det tid for våronna. Det store maskinarbeidet tar gården seg av, men du kan være med og oppleve det. Når varmen kommer inviterer vi til dugnader for å gjøre klar til å plante og plante ut. Det er overgangen til den fine tiden hvor kveldene er lyse og vi igjen kan være mye ute.

På dugnadene får du møte nye, glade mennesker med felles interesser, lære om landbruk, møte gårdens dyr og følge vekstprosessene. Vi avslutter som regel med en hyggelig stund og felles måltid.

Sommeren

Utover sommeren passer vi på grøden. Etterhvert er det klart for medlemmene å ta turen og innhøste dagsferske, struttende grønnsaker og urter til eget bruk. Vil du også nyte omgivelsene, eller gå til havet og bade, er du selvfølgelig hjertelig velkommen til det.

Høst

Mot høsten er det høytid for grøde, hvor medlemmene nyter av innsatsen og ferske grønnsaker og urter i alle farger og fasonger. Noe har kort sesong, noe står lenge i åkeren, noe lagres, og andre ting overvintrer.

Når høsten setter inn gjør vi klar for vinteren. Vi tar opp poteter påhøstdugnad, og minnes det fine sommeren ga oss. Så senker roen seg over gården med høstmørket. Men da er det snart tid for igjen å se fremover og planlegge for lysere tider.